Ingrediente pentru aluat Cozonac cu nuca si stafide: 500 gr faina, 200 ml lapte dulce, 50 gr drojdie de, 35 ml ulei, 100 gr zahar tos, 5 gr sare, 20 gr coaja rasa de lamaie.
Ingrediente pentru umplutura Cozonac cu nuca si stafide: 100 gr zahar, 50 gr stafide, 150 gr miez de nuca, 40 gr pesmet alb, 0,5 gr scortisoara macinata, 15 ml rom.
Preparare cozonac: din 200 gr faina, 150 ml lapte si 50 gr drojdie prepari o maia. Intr-un vas pui 4 oua, 100 gr zahar vanilat, sarea, coaja rasa de lamaie si le bati pe foc, cu telul, aproape 5 minute, pana se transforma in spuma. Iei vasul de pe foc si adaugi maiaua si amesteci bine pentru omogenizare. Adaugi si restul fainii si framanti bine. La sfarsit, adaugi untul si uleiul in mai multe randuri si amesteci pentru
omogenizare. Din 125 gr nuci macinate, 100 gr zahar, rom si scortisoara prepari umplutura pentru cozonac. Lasi cozonacul la crescut aproape o jumatate de ora, la loc caldut, cu vasul acoperit. Dupa ce si-a dublat volumul, imparti aluatul in 2 bucati pe care le intinzi in doua foi dreptunghiulare. Imparti si crema in doua parti egale pe care apoi le intinzi pe suprafata foilor. Peste crema presari stafidele pe care le-ai tinut in rom. Intorci marginile foilor de la capete in interior si rulezi obtinand doua batoane. Ungi tavile cu ulei si le tapetezi cu faina, pui batoanele in ele si le mai lasi sa creasca aproape 30 minute. Apoi le ungi cu ou batut si ornezi cu miez de nuca. Dai tava cu cozonac la cuptor, unde o lasi 45-50 minute, la o temperatura moderata. Este un cozonac delicios.
Ingrediente pentru umplutura Cozonac cu nuca si stafide: 100 gr zahar, 50 gr stafide, 150 gr miez de nuca, 40 gr pesmet alb, 0,5 gr scortisoara macinata, 15 ml rom.
Preparare cozonac: din 200 gr faina, 150 ml lapte si 50 gr drojdie prepari o maia. Intr-un vas pui 4 oua, 100 gr zahar vanilat, sarea, coaja rasa de lamaie si le bati pe foc, cu telul, aproape 5 minute, pana se transforma in spuma. Iei vasul de pe foc si adaugi maiaua si amesteci bine pentru omogenizare. Adaugi si restul fainii si framanti bine. La sfarsit, adaugi untul si uleiul in mai multe randuri si amesteci pentru
omogenizare. Din 125 gr nuci macinate, 100 gr zahar, rom si scortisoara prepari umplutura pentru cozonac. Lasi cozonacul la crescut aproape o jumatate de ora, la loc caldut, cu vasul acoperit. Dupa ce si-a dublat volumul, imparti aluatul in 2 bucati pe care le intinzi in doua foi dreptunghiulare. Imparti si crema in doua parti egale pe care apoi le intinzi pe suprafata foilor. Peste crema presari stafidele pe care le-ai tinut in rom. Intorci marginile foilor de la capete in interior si rulezi obtinand doua batoane. Ungi tavile cu ulei si le tapetezi cu faina, pui batoanele in ele si le mai lasi sa creasca aproape 30 minute. Apoi le ungi cu ou batut si ornezi cu miez de nuca. Dai tava cu cozonac la cuptor, unde o lasi 45-50 minute, la o temperatura moderata. Este un cozonac delicios.