Cozonac buzoian cu nuca si miere

Ingrediente: 1 kg faina, 300 gr zahar tos, 1/2 lapte, 5 oua, 50 gr drojdie de bere, 1 cana ulei, 200 gr unt, 200 gr nuci macinate, 5 linguri miere, 100 gr stafide, 1 lingurita sare, 2-3 linguri cacao, 1 sticluta rom, coaja de lamaie.
Preparare: faci intai maiaua pentru care amesteci drojdia cu 1 lingurita zahar, 2 linguri faina si 1 paharut de lapte cald. Amesteci si lasi 15 minute la crescut. Intre timp, amesteci 5 galbenusuri cu sarea si le lasi la cald. Dizolvi zaharul si aromele in lapte caldut. Cerni faina, ii faci o adancitura si torni cele 3 compozitii : maiaua, galbenusurile si laptele cu zahar si arome. Amesteci cu o lingura de lemn pana incorporezi toata faina.
Framanti apoi cu mana timp de 30 de minute si, in timpul framantatului, adaugi putin cate putin 100 gr unt amestecat cu uleiul caldut. Acoperi vasul cu un prosop curat si lasi sa creasca pentru 1 ora. In acest timp, ungi cu unt si tapetezi cu faina doua tavi lungi de cozonac. Prepari umplutura pentru cozonac din nucile macinate amestecate cu albus batut spuma, mierea si cacaua. I-ti ungi mainile cu unt si imparti in 4 aluatul crescut. Pe o planseta, unsa cu unt intinzi fiecare bucata, deasupra ei pui o parte din umplutura si rulezi. Dupa ce ai facut si un alt sul, le impletesti pe amandoua si le asezi in tavi. Deci, din 4 suluri mici, trebuie sa-ti iasa 2 suluri groase, impletite. Lasi cozonacul in tavi sa creasca 15 minute, Apoi ii ungi cu ou si presari cu zahar tos.Dai cozonacii la cuptorul incalzit dinainte si ii coci la foc potrivit timp de 40-50 minute, in functie de cuptor. Dupa acest timp, incerci cozonacii cu o scobitoare, sa vezi daca s-au copt. Lasi cozonacii sa se raceasca in tava, ii scoti si ii pastrezi impachetati in hartie.
Pofta buna!