Cremvusti in aluat, o super reteta pe care o pregatesc de ani buni, de fiecare data imi iese la fel de buna, o reteta garantata.
- 150 ml. lapte cald
- 350 gr. faina
- 5 linguri ulei floarea soarelui
- 5 gr. drojdie proaspata
- juma' de lingurita zahar
- cremvusti ( am folosit de pui)
- - in faina se face o groapa unde se toarna drojdia dizolvata in 3-4 linguri din cantitatea de lapte cald si zahar, cand drojdia s-a umflat am pus ou' intreg, restu' de lapte si uleiu', sarea
- - se baga lingura de lemn in castron, se amesteca
- - se framanta apoi un aluat elastic ( de obicei nu mai tre' sa adaug deloc faina)
- - se lasa 30 de min. sa creasca in loc ferit de curenti
- - aluatu' se imparte in 3 bucati egale
- - fiecare bucata se intinde in foaie cat mai rotunda ( mie nu-mi prea iese rotunda) , se taie in 6 sau 8 triunghiuri
- - la baza triunghiului se aseaza cremvustiu'
- - se ruleaza de la baza catre varf
- - colturile le bag dedesubt, dar se pot lasa si asa cum e-n poza de sus
- - cremvustii in aluat se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung ( sau nu) cu galbenus batut cu putin lapte , se presara susan, mac, sau se lasa simpli
- - i-am mai lasat cam 15 min la loc caldut ca sa se mai umfle, apoi i-am bagat la 180 grade pentru 20-25 min pana s-au rumeni
- - asezati pe platou
- - si sectiune obtinuta prin muscatura
- Excelenti , aluatu' este pufos si cremvustiu' trosneste placut cand iti infigi dintii-n el, sa tot mananci.
Se mananca si la 5 min. dupa ce-au fost scosi din cuptor, dar sunt
buni si la fel de moi si cand sunt reci , deci recomand sa-i incercati
ca sa vedeti exact cum sunt, ca asa pe poze si pe vorbe ...
p.s. pentru ca de Paste plec la rubedenii departe, rezulta ca n-o sa fac pasca si cozonac, deci considerati ca aluatu' pufos de mai sus e cozonacu' , iar cremvustiu' crocant si suculent e pasca cu stafide , chiar n-am cand si cum sa pregatesc nimic , nu ca as fi foarte intristata