Cozonac Dana

Aluat de cozonac: 1 kg faina, 10 galbenusuri, 5 albusuri, 1 lingurita sare, 300g zahar, 250g unt, 1/2 baton vanilie, 100g stafide, coaja de la o portocala si de la o lamiie, 1 paharel cu rom, 3 cesti lapte, 30g drojdie, nuci si zahar pudra. 


Se pun la fiert 2 cesti de lapte cu sare, se lasa sa stea 5 minute. 
In covata se pune putina faina si se toarna cite putin lapte pina se face ca o smintina groasa. 
Intr-un castron se desface drojdia cu lapte, adaugind 1-1 1/2 lingura faina , 1 galbenus, 1/2 lingurita zahar, amestecind bine. Daca aceasta compozitie creste in 15 minute, inseamna ca drojdia e buna! 
Se pune in covata coca oparita se pune drojdia si se face plamadeala. Treptat se adauga faina. Se toarna 1/2 ceasca lapte si se bate pina face basici. 
Se acopera, se lasa 20-30 minute sa creasca. 
Intre timp se amesteca galbenusurile cu zaharul pisat pina se face ca o crema (sa nu sa simta zaharul) se adauga nucile pisate coaja rasa de la portocala si lamiie se amesteca totul apoi se incepe framintatul. Curaj! 
Se toarna romul in care a stat vanilia citeva ore pina atunci. 
Se amesteca ingredientele cu plamadeala, apoi cu faina. 
Se unge covata. Aluatul se framinta timp de o ora adaugind treptat 3/4 din unt. Se adauga stafidele. 
Restul de unt se pune in aluat la urma, cu albusurile batute spuma. 
Covata se pune la loc cald, acoperita cu pinza, apoi ceva mai gros(lina). Se lasa sa creasca pina se mareste de 3 ori volumul. Se ung formele de cozonac cu unt si se captusesc cu hirtie de pergament unsa cu unt, se ia cite o bucata din aluatul crescut cam cit cuprinde jumate de forma, se impleteste si se pune din nou la crescut in forma, la loc cald. Cind aluatul a crescut pina la marginea formei, se unge cu galbenus amestecat cu putin zahar. Se presara nuci sau migdale farimate. 
Se dau formele la cuptor, la foc slab apoi mai tare. 
Se coc o ora. 
Fereste de frig si curenti de aer! 
Cozonacii copti pot fi scosi din forme dupa 1\2 ora ca sa nu se incruzeasca. 
Scosi, se pudreaza cu zahar ca sa nu se usuce.