Septicemia de origine amigdaliană (Amigdalitică).

Tratament.
Se va institui tratamentul amigdalitei acute care a generat-o, cu menţiunea că trebuie obligatoriu administrat propolis sub formă de tinctură dacă se preferă tratamentul naturist. În toate formele se respectă şi tratamentul instituit de medic şi suplimentar se pot adăuga unul sau chiar mai multe din tratamentele de mai jos.
Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: brad, buberic, busuioc, cartof, căpşun, ceapă, cerenţel, coacăz negru, coada calului, creţuşcă, crin alb, lămâi, lichen de Islanda, măr, mur, muşeţel, năprasnic, nuc, pătlagină, pătrunjelul câmpului, porumb, secară, smochine, soc, sorbestrea, tei, toporaş, turiţă mare, zmeur.
Modul de folosire al plantelor medicinale.

Brad (Abies alba) 1 linguriţă de muguri sau cetină mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe până scade la jumătate. Se strecoară şi apoi se poate consuma caldă eventual îndulcită cu miere. Se bea cu înghiţituri mici. Este un bun antibiotic. Extern se poate pune cataplasmă cu planta fiartă şi aplicată caldă sau cu ceai cald de mai multe ori pe zi.,
Buberic (Scrophularia nodosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Cartof (Solanum tuberosum) extern se aplică cartof fiert pasat şi pus pe o pânză compresă.
Căpşun (Fragaria viridis) indicat pentru că acesta conţine acid acetilosalicilic şi este foarte uşor acceptat de către copii- se poate folosi la fel de bine sirop sau dulceaţă din căpşuni.
Ceapă (Allium cepa) se consumă crudă intern şi extern se aplică ceapă coaptă în cuptor caldă.
Cerenţel ( Geum urbanum)este indicat intern 2-3 decocturi din rădăcină pe zi (se fierbe 1 linguriţă 5 minute în 250 ml apă) sau, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Coacăz negru ( Ribes nigrum) fructe ca atare, suc, sirop, gem, etc.
Coada calului (Equisetum arvense) intern pentru remineralizare şi extern se aplică cataplasmă caldă, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Crin alb (Lilium candidum) decoct- se poate aplica şi extern şi de asemenea se poate consuma şi intern, 1 linguriţă de bulb mărunţit se poate fierbe pentru 5 minute în 250 ml apă sau lapte. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi, sau se pun comprese externe calde.
Gălbenele (Calendula officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Iasomie (Philadelphus coronaris), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Lămâi ( Citrus limoniu) suc de lămâie introdus în orice alt lichid şi este mai eficient cu miere.
Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic puternic.
Măr (Mallus pumilla) intern sub orice formă şi extern măr pasat fiert aplicat pe amigdale cu ajutorul unui pansament.
Mur (Rubus fruticosus)decoct din frunze atât intern cât şi extern iar intern se mai pot adăuga fructele sub ori ce formă. Pentru decoct se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic.
Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Are efect emolient.
Năprasnic (Geranium robertianum), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se poate consuma intern 3 căni şi extern se pot pune comprese cu ceaiul cald.
Pătlagină (Plantago lanceolata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Din rădăcină 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern să se pună comprese calde.
Porumb (Zea majs) decoct din mătase intern (2 linguriţe fierte în 250 ml apă pentru 5 minute apoi strecurate)şi extern aplicată o mămăliguţă făcută din făină, aplicată caldă.
Salvie (Salşvia officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Secară ( Secale cereale) intern decoct din seminţe şi extern sub formă de cataplasme din făină.
Smochin (Ficus carica) fruct intern şi extern.
Soc (Sambucus nigra)1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Tei (Tylius tomentosa), 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Toporaş (Viola odorata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Din rădăcină mărunţită se pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate aplica şi extern compresă caldă cu ceai.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Vulturică (Hieracium pilosella), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Zmeur (Rubus idaeus). 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Se mai pot consuma fructele proaspete sau sirop sau în alte moduri.
În toate cazurile se va încerca tratamentul cu tinctură de propolis sau muguri de plop negru care este foarte eficient. Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
De asemenea se va introduce în alimentaţie cât mai multe sucuri proaspete de legume şi fructe care se prepară pe loc şi se consumă înainte de a se oxida.
Dacă este posibil se va întării imunitatea organismului, iar după trecerea afecţiunii se va căuta să se întărească imunitatea corporală. Când este vorba despre o simplă durere de gât, fără febră sau ganglioni măriţi încercaţi mai întâi remediile din casă.
Infuzie de flori de soc- se pun 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are efect foarte bun producând o transpiraţie mai abundentă.
O remarcă deosebit de interesantă: există anumite plante ca: scorţişoară, cuişoare, ghimber, etc, care deşi sunt plante aromate sunt foarte eficiente. Se pun 1 linguriţă la 250 ml de apă clocotită şi se lasă apoi 10 minute acoperite. Se strecoară şi se pot consuma 2- 3 căni pe zi. Sunt eficiente şi pentru distrugerea microbilor şi virusurilor din organism.
Mai notez o plantă deosebit de utilă în tratament şi anume ciuboţica cucului- aceasta se preferă să se folosească rădăcina. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Mai eficient este dacă se va pune în acest ceai şi suc de lămâie şi miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util şi pentru calmarea nervoasă care o produce.
Apa. Faceţi o gargară cu apă sărată la primele simptome ale guturaiului şi apoi puneţi un ceai cu multă lămâie şi miere din plantele de mai sus şi beţi-l cald ca metodă de prevenire.
-Ardei iute- dacă vi se înfundă sinusurile consumaţi ardei iute şi vi se vor desfunda imediat.
-Dacă vi nasul înfundat respiraţi deasupra unui vas în care fierbe muguri de pin, eucalipt, brad, ghimber, mentă sau chiar uleiuri esenţiale de: mentă sau eucalipt.
Se poate să se pună tărâţe de grâu 4 linguri la litru şi se lasă 12 ore, apoi se bea apa aceasta. Este un tratament foarte simplu care face să treacă guturaiul.
Cimbrul- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Este un bun antiseptic.
Ghimbirul şi usturoiul au puternice proprietăţi antiseptice. Se pot găsi şi sub formă de capsule la magazinele naturiste, sau ca plantă cu care se face ceai, sau se ia praf ghimbirul şi usturoiul crud în alimentaţie fiind mult mai activ aşa.
Roiniţa- se foloseşte pentru efectul antiseptic. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Schinduful- Se face un ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Foarte util pentru desfundat nasul. Acest ceai se poate folosi şi la spălături nazale, dacă se pune o linguriţă de sare în acest ceai. Este un foarte bun decongestionant. Se poate înlocui cu feniculul.
Socul- flori- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Este foarte util pentru favorizarea transpiraţiei şi reducerea febrei.
Miere şi lămâie. Se amestecă 1 linguriţă de miere cu câteva picături de suc de lămâie. Luaţi pentru a uşura senzaţia de iritare în gât.
De asemenea se poate consuma borş din tărâţe de grâu, în orice cantitate.
Se consumă multă vitamina C naturală din fructe proaspete.
Frunze de nuc 2-3 linguri se pun la 250 ml şi se fierb în 250 ml apă timp de 10 minute. Se strecoară şi apoi se pun comprese cu acest lichid extern.
Dacă amigdalita se repetă des se indică tratamentul chirurgical.