Avocado


avocadoAvocado este adesea arătat cu degetul din cauza aportului ridicat în materii grase. Acest fruct originar din America Centrală are însă o mulţime de beneficii asupra sănătăţii.
Avocado este foarte bogat în antioxidanţi, acei prieteni care luptă împotriva îmbătrânirii celulelor noastre, împotriva bolilor cardiovasculare şi ne protejează împotriva apariţiei diferitelor tipuri de cancer. Fructul de avocado conţine aproape la fel de mulţi antioxidanţi câţi conţine un brocoli fiert. Sunt proantocianidinele (7mg) sau taninii care protejează globulele şi lipidele sanguine împotriva acestui stres oxidativ.
Avocado este în egală măsură foarte bogat în fibre care nu agresează intestinul dar care nu sunt digerate, acestea având un rol extrem de important, acela de a crea masa de substanţă necesară deplasării acestuia către evacuare, ajutând tranzitul. Se ştie faptul că o alimentaţie bogată în fibre este asociată unui risc mai scăzut de apariţie a cancerului de colon. Există două tipuri de fibre – solubile şi insolubile – avocado le conţine pe amândouă. Fibrele insolubile favorizează tranzitul şi luptă împotriva constipaţiei. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare sau să ajute în controlarea diabetului de tip II.
„Grăsimile bune” ale fructului de avocado sunt asociate unei bune sănătăţi cardiovasculare diminuând lipidele sanguine fără a se diminua concentraţia de colesterol HDL – colesterolul bun.
Cercetătorii au descoperit faptul că fructul de avocado este cel care conţine cei mai mulţi fitosteroli. Aceşti fitosteroli sunt benefici sănătăţii cardiovasculare reducând nivelul de colesterol rău.
„Grăsimile bune” din avocado ajuta la o mai bună aborbţie a carotenoidelor, aceşti antioxidanţi puternici, carotenul şi licopenul de exemplu – împotriva cancerului de prostată mai ales – solubili în materiile grase.
În ceea ce priveşte prevenirea cancerului studiile au stabilit următorul lucru: consumul de avovado este în strânsă legătură cu diminuarea proliferării celulelor canceroase.
Bogăţia în vitamine şi în minerale a fructului de avocado este impresionantă:
  • Vitamina B5 (acid pantotenic) care ajută la sinteza hormonilor steroidieni, a neurotransmiţătorilor şi a hemoglobinei.
  • Vitamina K – ajută la coagularea sângelui, la formarea oaselor, dar aici carenţele sunt rare. Atenţie, persoanelor care iau anticoagulante avocado este contraindicat.
  • Vitamina B6 (piridoxină) – ajută la metabolismul proteinelor, sinteza neurotransmiţătorilor, la fabricarea globulelor roşii, transformarea glicogenului în glucoză, fiind implicată şi în sistemul hormonal.
  • Vitamina B1 (tiamină) – energie, creştere, transmiterea influxului nervos.
  • Vitamina B2 (riboflavină) – energia celulelor, repararea ţesuturilor, producerea hormonilor şi formarea globulelor roşii.
  • Vitamina B3 (niacină) – ajută metabolismul şi la producerea energiei cu ajutorul proteinelor, glucidelor şi lipidelor.
  • Vitamina E – un antioxidant extrem de important. Protejează globulele roşii şi globulele albe.
  • Cupru – necesar formării hemoglobinei şi a colagenului, contribuie la apărarea împotriva radicalilor liberi.
  • Fosfor – foarte important pentru organism, pentru sănătatea dinţilor şi a oaselor.
  • Magneziu – dezvoltarea oaselor, sănătatea dentară, transmiterea influxului nervos.
  • Potasiu – pentru a lupta împotriva acidificării organismului.
  • Zinc – antioxidant, ajută sistemul imunitar, ajută la fabricarea materialului genetic, la cicatrizarea rănilor.
Avocado este o mină de aur pentru sănătatea noastră şi ar trebui să se regăsească mai des în farfuria noastră!